9 Aralık 2015 Çarşamba

RAM

Ram nedir?

 RAM, ingilizcesi Random Access Memory, türkçesiyle Rastgele Erişilebilir Bellek kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM'ler veriyi saklamak için beslenmeye yani elektrik enerjisine ihtiyaç duyarlar.

  
Adı nereden geliyor?

RAM'lerin en başta gelen özelliklerinden birisi ki RAM ismini almalarından sorumlu olan da budur sakladıkları verilere manyetik teyplerdeki ya da CD-ROM’lardaki sıralı erişimin aksine, sırasız ve hızlı bir şekilde rastgele erişime imkan vermeleridir.

Çalışma şekli açısından oku/yaz belleği olarak da adlandırılır. Yani bu tür bellekler hem içeriğine bilgi yazmak hem de içeriğindeki bilgiyi okumak için tasarlanmıştır.
RAM’de saklanan bilgiler değiştirilebilir. 


RAM’deki bilgilere erişim, disk ya da disket sürücülerindeki erişimle karıştırılmayacak kadar hızlıdır. Bellek sığası (kapasitesi) byte cinsinden ölçülür. Byte; bellek ölçü birimidir, 8 bitten oluşur. Bit ise 1 ve 0 konumu alabilen en küçük hafıza birimidir. Bellek ölçüleri ise büyükten küçüğe doğru:
  •   1 byte - 8 bit
  •   1 KiloByte(KB) - 1024 Byte
  •   1 MegaByte(MB) - 1024 KB
  •   1 GigaByte(GB) - 1024 MB
  •   1 TeraByte(TB) - 1024 GB

 
Erişimde sağladıkları hız, RAM'lerin sistemde bu denli önemli ve performansı belirleyici olmalarında en önde gelen etkendir.
Veri barındırma kapasiteleri ve hız konusunda, merkezi işlemci üzerindeki düşük kapasiteli ancak çok hızlı bir RAM olan cache belleklerle, kapasiteleri günümüzde inanılmaz boyutlara ulaşmış olan sabit disk sürücüler arasında yer alırlar ve bir çeşit tampon görevi görürler.

İşletim sistemi, sabit sürücünün yavaşlığını gizlemek amacıyla, yakın gelecekte ihtiyaç duyulabilecek veriyi henüz ihtiyaç durumu ortaya çıkmadan sabit diskten sistem RAM'leri üzerine yükler ve gerektiğinde hızlı bir şekilde işlemcideki cache belleğe iletilmesini sağlar.  
Örneğin; 
İlk defa açtığımız bir Word dosyası ortalama 4 saniyede açılıyorken ikinci defa açtığımızda bu süre azalır. 


Kapasite: Bir bilgisayarda performansı artırmanın en temel kuralı ne kadar RAM mimiz varsa o kadar performans demektir. Bilgisayarda uzun süre beklemeler ,bir uygulamanın diğerlerini kapatılmadan çalışması gibi durumlar RAM yetersizliğinin belirtileridir. Yani RAM mimiz yetersizse bu gibi durumlarla karşılaştığımız zaman anlayıp RAM kapasitemiz için önlem alabiliriz.
 

Çalışma Prensibi : 

RAM’in içinde 0 ve 1 leri bulunduran bölümler vardır. Bu bölümlerin her birine hücre denir. 
İşlemci talimatı gönderir.
Ram üzerindeki adreslerde ilgili bilgi bulunur ve adres RAM kontrolörüne yollanır. O da;
İşlemciden gelen isteği koordine ederek belirli adrese yollar.
Bu adres üzerindeki transistörler hücreleri açarak gereken kapasitördeki bilginin okunulmasını sağlar.
Belli bir voltaj değerinin üzerinde şarj olmuş kapasitör ikili sayı sisteminde 1’leri ve altında şarj olmuş kapasitörde 0’ları gösterir.

Ve veriler bu şekilde değerlendirilir.


 
RAM çeşitleri : 

RAM teknoljilerini süren hedef, mikroişlemcilerde olduğu gibi, daha küçük transistörler üretmek, bu sayede aynı büyüklükte bir silikon parçasına daha fazla transistör yani daha fazla işlev sığdırmak ve silikonun daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşma yolunda karşılaşılan engellerin çoğu üretim teknolojilerindeki gelişmelerle aşılmakta olup geri kalan kısım ise geliştirilen daha akıllı algoritmalar ve protokollerle çözülüyor. İşte RAM türlerini bu protokoller belirliyor.  
Çoğumuz, SDR-RAM, DDR-RAM, DDR II RAM, RDRAM ve hatta artık mazi de kalmış olsa da EDO RAM gibi kısaltmaları duymuşuzdur. Bu kısaltmalar, RAM'e erişmek, yani RAM'den veri okumak ya da RAM'e veri yazmak için kullanılan protokol hakkında bize bilgi verir. Örnek olarak, günümüzde en popüler RAM türü olan DDR bellekleri verebiliriz. Buradaki DDR (Double Data Rate) kısaltması, çift veri hızlı bellekler anlamında kullanılıyor.
 Bir önceki nesil bellek türlerine isim veren SDR (Single Data Rate) kısaltması ise tek veri hızlı RAM'leri simgeliyor. Bu noktada, ön bilgi olarak DDR ve SDR kavramlarının senkron olarak çalışan, yani veri akışının bir saat işaretiyle düzende tutulduğu tip RAM'lerde, bir saat periyodu içinde gerçekleşen veri akış hızını belirttiklerini söyleyebiliriz.


 

EDO RAM: Belleğe erişim süresini kısaltmak ve güvenilirlik sorununu çözmek için ortaya çıkmıştır.
SRAM: Statik RAM dir.Daha kalitelidir fakat çok pahalı olduğu için günümüzde kullanılmaz.
DRAM: Dinamik rastgele erişimli bellek türüdür.Kişisel bilgisayarlarda kullanılmaktadır. 
SD-RAM:İşlemci ve RAM aynı saat hızında senkronize çalışmasını sağlar.Günümüzdekullanılmkata olan 66 MHz.,100MHz, ve 133 MHz. SDRAMler vardır. SDRAM’le birlikte işlemci ve RAM birbirine aynı saat hızında kilitlenirler.Böylece işlemci ve RAM aynı hızında senkronize olarak çalışmaktadır.
DDR:Bir saat darbesinde 4 bitlik veri taşıyabilen ve sistem veri yoluyla eş zamanlı çalışabilen belleklerdir.DDR2 RAM,DDR’dan daha az enerji kullanan ve daha hızlı çalışan elektriksel karakterlerin geliştirildiği bir DDR RAM’dır.



 Dual channel RAM nedir?
 
Dua Channel, birbirine tıpa tıp benzeyen iki adet belleği, anakartımızın desteğiyle de çift olarak kullanmak olarak ifade edilir.

Kullanmanın avantajı/dezavantajı Nedir?
 

Neden çift kanal denir? sorusuna cevap vericek olursam normal bir 64 Bit bellek arayüzünü kullanan biri,eğer Dual Channel iki adet kullanırsa, RAM’lerçift kanal desteğiyle 128 Bit bellek arayüzünde çalışır demektir. Bunun anlamıysa iki katı bant genişliğidir.
 Avantajları: Çift kanal desteği bu kanal için bir avantajdır. Oyun oynamayı seven bir kullanıcı için oldukça iyi bir özelliktir.
 Dezavantajı ise kanal için alacağımız RAM’lerin üzerlerindeki kodlar birbirleriyle uyması gerekmektedir. Enerji ve  ısısı bu kanal için bir dezavantajdır.
 

 DDR1-DDR2-DDR3 Bellek nedir?
DDR1 Bellek, DDR-SDRAM serisinin ilkidir. Bu RAM giriş seviyesi Pentium 4 serisi anakartlarda kullanılmış ve SDRAM’lerin yerini almıştır. 
DDR2 Bellek, DDR1′den sonra geliştirilmiş ikinci seridir. Bu RAM’lerin üretim teknolojisi ve çalışma hızları daha da artırılmıştır. Bu RAM’lerin yüksek hızlı sürümleri oyun ve animasyon yazılımları için iyi bir başarım sağlar. 
DDR3 Bellek, DDR belleklerin 3. neslidir. Bu bellek giriş seviyesi sunucular, oyun bilgisayarları ve grafik uygulamaları gibi görevler için iyi bir başarım sağlar.
 
DDR2 belleklerden DDR3 belleklere geçiş süreci halen devam ediyor. Bu sürecin çoktan
sonuçlanmamasının sebebi ise bir zamanlar DDR2 belleklerin son derece ucuzlamış olmasıdır.
DDR3 belleklerin fiyatları artık uygun olsa da halen bazı ezberler ve önyargılar devam ediyor.








 














DDR2 ile DDR3’ün Farkları Nelerdir?
DDR2 ve DDR3 bellekler arasındaki fark nedir? Bilgisayarın kısa zamanlı hafızası olan RAM, sistemin veriye erişim hızını etkiler ve performans için son derece önemlidir. Türleri olan RAM’lerin hızları da farklıdır.

2 GB DDR2 800 bellek ile 2 GB DDR4 1333 arasında büyük hız farkı vardır. DDR3, 2008 sonlarında Intel’in çıkarttığı ilk Core i7 işlemciler ve bunu destekleyen X58
çipsetli anakartlar ile birlikte ortaya çıkmıştır. Son 2 yılda yeni PC’ler DDR3 belleklerle donandı. AMD anakartlar da durmadı ve bu geçişe katıldı.

 

DDR2-RAM : Bir saat darbesinde sadece 4 Bit lik veri taşıyabilen ve sistemi veri yolu ile eşzamanlı çalışan bellek tipleridir. DDR-RAM a nazaran iki kat daha fazla bant genişliği, DDR667 Mhz. standardı, 5.3 GB/s ilk bant genişliği sunabilirler. 240 pin, 1.8 volt besleme gerilimine sahiptirler.

DDR3-RAM : Bir saat darbesinde sadece 8 Bit lik veri taşıyabilen ve sistemi veri yolu ile eşzamanlı çalışan bellek tipleridir. DDR-RAM a nazaran iki kat daha fazla bant genişliği, DDR1600 Mhz. standardı, 8.5 GB/s ilk bant genişliği sunabilirler. 240 pin, 1.5 volt besleme gerilimine sahiptirler.


DDR2 ile DDR3’ün Farkları Nelerdir?



Ram alırken önceliğimiz daha hızlı olmasını sağlayıcı etkenlerden oluşmasıdır. Aşağıdaki linklerden Ram modellerine bakabilir kıyaslama yapabilirsiniz.

http://www.vatanbilgisayar.com/bilgisayar-ram-bellek/
http://www.hepsiburada.com/bellek-ramler-c-47



Devamını Oku »

İŞLEMCİ




İşlemci Nedir?

İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır. Veriler üzerindeki yaptığı işlemler, temel aritmetik işlemleri kadar basit (örneğin 1+3 gibi) ya da çok daha karmaşık (bu değeri al ve ses kartına yolla ki böylelikle hoparlörden müzik dinleyebilinsin) gibi çeşitli seviyelerde olabilir.
Aslında işlemciler, sadece bilgisayarlarda bulunan bir donanım değildir. Tüm
elektronik sistemlerde işlemciler bulunur. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik
bulaşık makinesi; fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon.
İşlemci yerine mikroişlemci, CPU (sipiu diye okunur – Central Processing Unit ),
MİB (CPU’nun Türkçe karşılığı – Merkezi İşlem Birimi), μP (mikro processor-mikro
prosesır diye okunur) isimlerini de sıklıkla kullanıyoruz.
İşlemci = Mikroişlemci = MİB = CPU = μP
İşlemciler, klavyeden girilen tuşun ifade ettiği karakteri aynen ekranda gösterme
şeklinde bir işlem yaptığı gibi; aldığı verileri değerlendirip yeni veriler de üretebilir.
Örneğin, hesap makinesinin işlemcisi, girilen rakamlar üzerinde istenilen işlemi uygulastarhackz.comstarhackz.comstarhackz.comstarh ackz.comstarhackz.com
yeni sonucu ekranda gösterir.
İşlemciler, bilgisayarda yönetici konumunda çalışır. İnsan beyninin tüm vücut
organlarını sinir sistemi vasıtasıyla yönetmesi gibi işlemciler de kontrol sinyalleriyle sisteme bağlı tüm birimlerin çalışmasını düzenler ve yönetir.
1971 yılında Intel firması, binlerce transistörü silikon çip üzerine yerleştirip işlemcinin
boyutlarını küçültmesiyle birlikte daha önce sadece büyük şirketler ve üniversitelerin
kullanabildiği bilgisayarlar iyice küçülmüş ve evlere girmeye başlamıştır.
Mikroişlemciler, milyonlarca transistörden oluşmaktadır. Elektrik sinyalleri bunların
üzerinden akar. Bilgisayarın yaptığı tüm işleri toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi
işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Devrede elektrik sinyalinin olması “1”, elektrik
sinyalinin olmaması “0” ile ifade edilir. İşlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan
ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar. Komut, işlem, veri, vb. kavramların ikili
sayı sistemi ile ifadesine, makine dili (makine kodu) denir.
Mesela “A” harfi ikilik sistemde
“01000001” ile ifade edilebildiği gibi mavi gibi bir renk de ikilik tabandaki sayı gruplarıyla ifade edilir. Aynı şekilde bir ses veya görüntü kaydı da yine buna benzer ikilik sayı grupları
ile ifade edilirler. Bu “0” veya “1”in bilgisayarda kapladıkları alana bit adı verilir. Bu sayı grupları üzerinde işlem yapmak için işlemci içerisinde komut listesi (komut
seti = instruction set) mevcuttur. Bu komutlar, işlemcinin sorumlu olduğu tüm matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir. İşlemciye gönderilen ve ona ne yapması gerektiğini söyleyen komutlara ise programlar denir.

İşlemcinin Görevi nedir?

“İşlemcinin görevi nedir?” Diye sorulduğunda birçok kişi net bir cevap veremese de işlemciyi bilgisayarın beyni olarak tanımlar. Bu tanımlama, işlemcinin önemini kavradıklarını ifade eder. İşlemcinin anlaşılabilmesi için görevini net olarak tanımlamalıyız.
Bugün piyasada çeşitli işlemciler bulunmaktadır. Eğer işlemcinin bilgisayardaki görevini
tam olarak bilmezseniz bu donanımda seçim yapmanız zorlaşacaktır. İşlemciyi anlamanız
sizi hem mesleğinizde daha yeterli yaparken hem de bilinçli bir tüketici hâline getirecektir.

İşlemci Çeşitleri 
 
Eskiden işlemcilerhttp://www.forumexe.com/frm/images/smilies/virgul.gif anakarta sabitlenmiş olarak üretiliyordu. İşlemci veya anakart
arızalandığında onların birbirinden bağımsız olarak test veya tamir edilmesini mümkün
olmuyordu. Ayrıca var olan işlemciyi yenisiyle değiştirmek de zor oluyordu. Bu nedenle
işlemcinin anakarta takılıp sökülmesini sağlayan işlemci yuvaları geliştirildi. İşlemciler
anakarta takılma şekillerine göre isimlendirilen soket ve slot olmak üzere iki şekle sahiptir.

1. Soket İşlemci

Kare şeklinde üretilmiş işlemci modelidir. Üst yüzeyinde marka ve model isimleri
bulunur. Alt yüzeyinde ise işlemcinin türüne göre çok sayıda pin veya iletim noktası bulunur.
Takıldıkları anakarta bir mandal/kilit yardımı ile tutturulurlar. Anakarttaki sokete uygun
işlemci seçilmelidir. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi anakartta LGA soket varsahttp://www.forumexe.com/frm/images/smilies/virgul.gif işlemci
de LGA soket işlemci olmalıdır. Başka bir örnek vermek gerekirse anakartta soket 939 varsa
işlemci de 939 pinli işlemci olmalıdır.

2. Slot İşlemci

Diklemesine anakartın üzerine monte edilirler. Dikdörtgen bir kart şeklinde üretilen
işlemci modelidir. Kimi işlemci bileşenleri kart üzerindedir. Kartın alt kısmında bulunan
bağlantı noktaları ile ana karta bağlanır. İşlemcinin korunması için dış kılıfı vardır. Kılıfın
yan yüzeylerine soğutucu takılmaktadır. Slot işlemcilerin üretimi durdurulmuştur.

İşlemci Markaları

1.INTEL

Intel, ABD merkezli, dünyanın en büyük işlemci üreticisi ve en bilinen işlemci markasıdır. Şirket, 1968 yılında Gordon E. Moore tarafından kurulmuştur. İlk olarak 1971 yılında intel 4004 işlemcisiyle piyasaya çıkmıştır.

2.AMD

Advanced Micro Devices şirketi, kısaca AMD, merkezi Austin, Teksas, ABD olan mikroçip üreten bir şirkettir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar için ürettiği işlemcileri ile bilinir. Ayrıca 2006 yazında ATI'yi satın alması ile grafik (çizge) işlemcileri üretme kapasitesine de ulaşmıştır.

İşlemci almadan önce okunmalı!
 
 Üst seviyede Intel' in rakibi yok.Buna karşı, AMD aynı fiyata karşılık aynı performansı sunuyor. Genel olarak AMD daha sessiz çalıştığından, orta ve giriş seviyesinde AMD' yi tercih etmenizi tavsiye ederim.Son olarak, Intel işlemci seçerken anakartın işlemci FSB' siyle uyumluluğunu gözetmenizde fayda var. Bilgisayardaki tüm birleşenlerin birbirine bağlanarak haberleşmesini sağlayan anakartı seçmeden önce mutlaka iki kez düşünmelisiniz. Yapacağınız hatalı seçim, sonradan işlemci değiştirmenizi veya yeni bir donanım eklemenizi engelleyebileceği gibi, performans olarak hayal kırıklığına uğramanıza sebep olabilir.


Aşağıdaki linklerden işlemci modellerine bakabilirsiniz :


http://www.hepsiburada.com/islemciler-c-46

http://www.vatanbilgisayar.com/islemciler/










Devamını Oku »

8 Aralık 2015 Salı

BİLGİSAYAR TOPLAMADAN ÖNCE NE BİLMELİYİM? ( bilgisayar, kasa, anakart ve işlemci nedir? )



Bu yayınımda bilgisayar almadan önce bilmemiz gereken bilgilere değineceğim.


Bilgisayar nedir?
Kullanıcı komutları doğrultusunda işlem yapan, yaptığı işlemlerin sonuçlarını saklayabilen ve en kısa zamanda kullanıcıya iletebilen elektronik cihazlara denir. Önceden yüklenmiş programlar sayesinde çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapar çok hızlı çalışır. Elektronik mekanizmadan oluşması parçaların türüne göre işlem hızını etkiler. Bu yazıda da bilgisayar almadan önce öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken yolda bırakmayacak bilgilere değineceğim.


Kasa nedir?

Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı ve parçaları bir arada tutan, fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan, metal veya plastik bir kutudur.

Kullanım amaçlarına ve yapılarına göre kasalar nelerdir?

Middle Tower Kasalar:
Mid-T kasalar anakartların standart boyutu olan ATX formatıyla uyumlu olarak tasarlanmış kasalardır.

Mini Tower Kasalar:
ATX anakartların biraz kırpılmış ve küçültülmüş versiyonu olan Micro ATX anakartlar ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan bu kasalar daha az yer kaplamakta.

Full Tower Kasalar:
En geniş kasa türü olan bu kasalar workstation ve sunucu gibi ağır iş yükü olan sistemler düşünülerek geliştirilmiş kasalardır. İç hacmi büyük olan bu kasalarda Extended ATX anakartlar kullanılabiliyor ve ortaya çıkan yüksek ısıyı düşürmek için çok sayıda soğutma seçeneği kullanılabiliyor.

Küp Kasalar:
Küp kasalar (Cube case) adından da anlaşılacağı gibi küp şeklinde olan özel üretim kasalar. Bu kasalar taşınabilirlik açısından avantajlı olsalar da sınırlı bir iç hacime ve soğutma seçeneklerine sahipler.

Slim Kasalar:
Az yer kaplayacak şekilde tasarlanan bu ince kasalar daha çok yüksek yük altında olmayan iş bilgisayarlarında tercih ediliyorlar.

Kullanım Amacına Göre Tavsiyeler

 İş Amaçlı PC:
İş amaçlı bir bilgisayarda güç tüketimi düşük olacağından ortaya çıkan ısı da oyun ve render bilgisayarlarına kıyasla daha az olacaktır. Bu da ek fan kullanma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Ayrıca bu bilgisayarlarda harici ekran kartı da kullanılmayabileceği için kasa iç hacminin geniş olmasına ihtiyaç olmayabilir. İş bilgisayarlarında Micro ATX yapısında anakartlar yaygın olarak kullanıldığından Mini Tower ve hatta yer sıkıntınız varsa Slim kasaları bile tercih edebilirsiniz. Bu durumda üzerinde güç kaynağı olan ekonomik bir kasa modeli tercih edebilirsiniz. Kasanın üzerindeki güç kaynağının 80+ sertifikasına sahip olması da büyük bir gereklilik olmayacaktır.

Şunlardan biri işinizi görecektir.



http://www.hepsiburada.com/frisby-fc-s6020b-300w-kulplu-slim-tower-matx-kasa-pm-bd131768
http://www.vatanbilgisayar.com/frisby-fc-s6040b-300w-kulplu-slimt-atx-siyah-kasa.html#genel-bakis  



Multimedya Amaçlı PC:

Bu bilgisayarlarda yüksek grafik kalitesine sahip oyunları oynamayacaksanız gündelik işlemlerden bilgisayarınız çok yorulmayacaktır. Görüntülü sohbet, internette gezinmek, tarayıcı oyunları oynamak genel olarak sistemi çok yormayan işlemler. Tıpkı iş amaçlı bilgisayarlarda olduğu gibi dahili güç kaynaklarına sahip Mini ATX kasaları tercih edebilmeniz mümkün. Multimedya amaçlı bilgisayarlarda görünüm biraz daha önemli olacağından ekonomik Mini ATX modellerin biraz dışına çıkabilir, görsel tercihlerinize daha uygun olan şık kasalara göz atabilirsiniz.



Şunlardan biri işinizi görecektir.


http://www.vatanbilgisayar.com/cooler-master-silencio-m-atx-mini-itx-siyah-kasa.html#genel-bakis


 
Oyun Amaçlı PC:
Oyun amaçlı bir bilgisayar yüksek güç tüketecek ve yüksek ısı üretecektir. Ayrıca bu bilgisayarlarda yüksek performanslı uzun ekran kartları kullanılması muhtemel. Bunun yanında çift ekran kartlı SLI veya Crossfire sistemler kurulabilmesi de mümkün. Bütün bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için yeterli iç hacime ve fan yuvasına sahip Middle Tower bir kasa tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kendi üzerinde geniş çaplı fanlar olan kasalar işinizi görebilir. Oyun amaçlı bir bilgisayarda ekran kartınızın veya kartlarınızın kasanın içerisine sığıp sığmayacağını hesaplamanızı tavsiye ederiz.
Eğer oyun amaçlı bilgisayarınızın toplam maliyetini düşürmek isterseniz içerisinde güç kaynağı olan bir kasaya göz atabilirsiniz. Bu güç kaynağının 80+ sertifikasına sahip olduğundan ve sisteminizin toplam güç tüketimini karşıladığından da emin olun. Eğer seçeceğiniz kasa ihtiyaçlarınıza uygun bir güç kaynağına sahip değilse ayrı bir güç kaynağı satın almak ve kasanıza monte etmek gibi bir seçeneğiniz de var.

Şunlardan biri işinizi görecektir.

http://www.vatanbilgisayar.com/xigmatek-shockwave-vektor-80plus-750w-midt-atx-pencereli-siyah-kasa.html#genel-bakis
http://www.vatanbilgisayar.com/everest-rhino-432-600w-midt-atx-siyah-kasa.html#genel-bakis




Ayrıca dikkat gerektiren hususlar

Kasanın ön yüzeyi estetik açıdan plastik olabilir ancak diğer kısımları metal olmalıdır.
Kasa dengeli olmalı sağa sola sallanmamalı.
Kasanın içerisi yeteri kadar geniş olmalı, genişleme yuvası bulunmalı, yeteri kadar hava giriş delikleri olmalı. Bu rahat bir çalışma ve içinde hava dolaşımının iyi olması bakımından önemlidir.




Anakart(MainBoard) nedir?
Bir bilgisayar için en önemli parçadır çünkü bütün bilgisayar bileşenleri anakartımız ile uyumlu olmak zorundadır. Yeni bir bilgisayar toplarken alacağımız anakart yeni çıkan donanımlarla uyumsuzluk göstermemesi için geleceğe dönük bir yapıda olması gerekir.
Anakart alırken dikkat etmemiz gerekenler şunlardır;

Anakart - İşlemci Uyumu:
Seçtiğimiz işlemci Intel ise Intel uyumlu bir anakart, seçtiğimiz işlemci AMD ise AMD uyumlu bir anakart almamız gerekir. Ayrıca işlemcilerin modelleri (serileri) birbirlerinden farklı olduğu için farklı "işlemci soket tipi"'nde olurlar.
Örnek olarak; seçtiğimiz işlemci AMD Phenom II x4 serisi ise, seçtiğimiz anakartın AMD destekli olması yetmez, işlemcimizin "işlemci soket tipi" hangisiyse aynı "işlemci soket tipi"'ni destekleyen bir AMD uyumlu anakart olması gerekmektedir. Yani AMD Phenom II x4 serisi için işlemci soket tipi "Soket 938 AM3" olduğuna göre "Soket 938 AM3" işlemci soket tipini destekleyen bir anakart bakmamız gerekir.

Özet olarak şu 2 ana maddeyi unutmamamız ve seçim yaparken MUTLAKA göz önünde bulundurmamız gerekmektedir;

a. Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği
b. Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği.



Anakart - Bellek (Ram) Uyumu:
Alacağımız anakartın özelliklerinde kaç "Mhz hafıza bus hızı" desteklediği yazmaktadır. Bizim alacağımız anakartın minumum hafıza bus hızı 1333 Mhz olmalıdır. Buna göre de almamız gereken belleğin de (ram) minimum 1333 Mhz "hafıza bus hızı" desteklemesi gerekmektedir. Ayrıca; anakartımız hafıza (ram) tipi olarak DDR 2 destekliyorsa almamız gereken bellek (ram) DDR 2, eğer anakartımız DDR 3 hafıza (ram) tipi destekliyorsa almamız gereken bellek de (ram) DDR 3 olmalıdır.


Anakartımızda dahili (onboard) ekran kartı var mı?:
Eğer ayrıyetten ekran kartı almayacaksak anakartımızda dahili bir ekran kartı olmalıdır. Bu anakart özelliklerinde VGA olarak belirtilmiştir.

Anakart - Sabit Disk (Harddisk) Uyumu:
  Şuan satılan bütün kalburüstü anakartlarda harddisk için SATA 2 ve SATA 3 desteği bulunmaktadır. Eğer alınan anakart sadece SATA 2 harddisk destekliyorsa SATA 2 bir harddisk almamız gerekir. Eğer hem SATA 2 hem de SATA 3 destekli bir anakartsa her iki tür harddisk de kullanılabilir. Ayrıca harddiskinizin 7200 RPM olmasına ve en az 32 Mb önbellek (cache) olmasına dikkat etmeliyiz.
Anakart - Kasa Uyumu:
Kasa seçimi anakartımızın boyut özelliklerine bağlıdır. Eğer anakartımız ATX boyutta ise, kasamızın özelliği de ATX olmalıdır.


Anakartın uzun ömürlü olmasını ve gelecekte bir sorun çıkarmamasını istiyorsak önerebileceğim anakartın genel yapısı şu şekilde olmalıdır;
1-İşlemci markasına ve işlemci soketine uygun
2-Minimum 1333 Mhz hafıza hızı
3-DDR 3 hafıza tipi
4-SATA 2 destekli
5-Dahili (onboard) olarak; ekran kartı (VGA), DVI ve HDMI çıkışları bulunan
6-PCI Express 2.0 destekli
7-Usb 3.0 veri aktarım standardı bulundurmalı


USB 3.0 Nedir?

USB 2.0 artık dünya genelinde birçok kullanıcı tarafından yetersiz görülüyor. Bu yetersizliği aşabilmek için yeni bir standart şarttı. SuperSpeed, yani süper hızlı teknoloji olarak adlandırılması USB 3.0'ın hız konusunda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. Yeni nesil bağlantı standardından bahsediyorsak, hızın yanında başka özellikler de barındırmalı. Zira sadece bilgisayarlarda değil, dijital kameralardan taşınabilir medya oynatıcılarına, cep telefonlarına, harici hard disklere ve benzeri onlarca ürüne bağlantı sağlayacak bir teknoloji olacak USB 3.0.


Usb 3.0 özellikleri
 - 4.8 Gbps'ye kadar ulaşan yüksek aktarım hızları
- Geliştirilmiş veri yolu gücü
- Çift veri aktarımı ve yeni aktarım tipi desteği
- Yüksek hızlarda veri aktarımı için yeni konektörler ve kablolar
Muhtemelen birçoğunuzun en çok merak ettiği şeylerden birisi de, USB 3.0'ın 2.0 ile uyumlu olup olmayacağıdır. Şüphesiz ki milyarlarca cihazın kullandığı USB 2.0 standardı bir anda terk edilemez. Dolayısıyla USB 3.0, bir önceki standart olan ve halen kullanılan USB 2.0 cihazlarını destekleyecek.



USB 3.0 Yeterince Hızlı mı?

Yeni barındırdığı özellikleri sayesinde, Hi-Speed USB'den 10 kat hızlı olan USB 3.0, en fazla saniyede 4.8GB veri aktarımı yapabilecek. Aslında teorik olarak USB 3.0, ~5 Gbps bant genişliğine sahip. Bu da demek oluyor ki, 25GB'lık bir dosyanın aktarımı yalnızca 70 saniye sürecek. Oldukça hızlı bir aktarım değil mi? İşin aslı pek de öyle değil.

Çeşitli protokoller yüzünden bu kadar büyük hızlara ulaşamayabiliriz. Fakat yine de USB 2.0'ın kat kat üstünde bir hıza sahip olacağımız bir gerçek. Örneğin, dediğimiz gibi, 25GB'lık bir dosyayı USB 3.0 ile 70 saniyede aktarabiliyorken, USB 2.0 ile bu dosyayı ancak 14 dakikada taşıyabiliriz. USB 1.1'den bahsetmeye bile gerek yok gerçi, fakat karşılaştırma için söyleyelim; bu işlem tam 9 saat sürer!

Böylesine hızlı bir iletim yolunu uyumluluğunu da göz ününde bulundurduğumuzda anakartımızda istemememiz ahmaklık olur.



Anakart Tipleri


1. XT Ana Kartlar
İlk kişisel bilgisayarlarda kullanılan ana
kartlardır. 8086 veya 8088 mikroişlemcileri
üzerinde sabit olarak taşıyan bu ana kartın
ek donanım birimi sadece 8 bit olmalıdır.

2. AT Ana Kartlar
XT anakartlardan sonra günümüzde
kullanılan ATX anakartlara benzeyen ama
sadece 5 ve 12 volt güç alan
anakartlardır. PS/2 desteği yoktur. ISA, PCI
ve AGP veri yolları ile değiştirilebilir
işlemci desteği sunar.

3. ATX Ana Kartlar
Kendinden önceki ana kart standartlarına
göre daha fazla giriş/çıkış birimi sunar.
Bellek yuvaları orta kısımda yer alır ve
erişimi kolaydır. ATX ana kartları kullanmak
için ATX kasalar gerekir. İşletim sisteminin
özelliklerine göre güç yönetimi
düzenlenebilir. Örneğin Windows işletim
sistemi kapatıldığında bilgisayarın otomatik
olarak kapatılması sağlanabilir.




Aşağıdaki linklerden örnek kasa modellerine bakabilirsiniz.
http://www.vatanbilgisayar.com/asus-h61m-pro-intel-h61-soket-1155-ddr3-1600mhz-vgadvi-anakart.html#genel-bakis
http://www.vatanbilgisayar.com/asus-p9d-i-intel-c222-soket-1150-ddr3-1600mhz-server-anakart.html#genel-bakis

 İşlemci nedir?

Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.
Günümüzde Intel marka işlemciler daha ön plandadır. Son 10 yıl içerisinde evine bilgisayar alanların bilgisayarlarında %75 civarı Intel işlemci bulunmaktadır. Bunun nedeni; Intel firmasının reklam politikası ve hazır sistem bilgisayar satan firmalarla olan anlaşmasıdır. Yani buradan yola çıkarsak, en iyi işlemci Intel'dir anlamı KESİNLİKLE çıkmamalıdır ve artı olarak kaliteli ve geleceğe dönük bir Intel marka işlemci almak istediğimizde fiyatı çok uçuk seviyelerdedir. Yani standart bir ev bilgisayarı için yeni model bir Intel marka işlemci çok gereksiz ve çok pahalıdır.

AMD marka işlemcilerin ise fiyat bakımından tam anlamıyla "ev kullanıcılarına" hitap eden bir yapısı vardır. Reklamı ve piyasası Intel'den daha geride olmasına rağmen performans olarak Intel ile aralarında çok düşük farklar vardır.
Şöyleki; model olarak birbine denk Intel ve AMD işlemcileri (Intel i5 serisi vs
AMD Phenom II x4 serisi veya Intel i7 serisi vs AMD Phenom II x6 serisi) arasında çok çok düşük performans farkları vardır ve bu farkları bir ev kullanıcısı, hangi oyunu oynarsa oynasın, hangi programı kullanırsa kullansın, yani kısacası ne yaparsa yapsın anlayamaz bile.



Özet olarak şu 2 ana maddeyi unutmamamız ve seçim yaparken MUTLAKA göz önünde bulundurmamız gerekir;
1. Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği
2. Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği

Son olarak; Performans bakımından bizi zor durumda bırakmayacak bir işlemci istiyorsak alınması gereken minimum işlemci marka ve modelleri;

Intel i5 serileri ile AMD Phenom II x4 serileri performans olarak birbine denktir.

Bütçesi kısıtlı olan biri için Intel i5 veya AMD Phenom II x4 işlemciler yerine, AMD Athlon II x4 veya AMD Athlon II x3 işlemci almak çok daha mantıklı olacaktır ve bütün ihtiyaçlarını çok rahat karşılayacaktır.

Aşağıdaki linklerden işlemci model ve fiyatlarını görebilir veya başka modellere geçiş yapabilirsiniz.










Bu yazımda destek aldığım kaynaklar :
 


Bilgisayar ve kasa için :

http://www.forumalew.org/soru-lar-ve-cevap-lar/548095-bilgisayarin-tanimi-kisaca.html

http://www.bilgisayarnedir.com/bilgisayar-kasasi.html

http://bilgihanem.com/bilgisayar-kasasi-nedir-nasil-calisir/

http://w3.gazi.edu.tr/~bciylan/donanim/kasalar.htm

http://blog.tamindir.com/bilgisayar-toplama-rehberi-ile-kendi-bilgisayarlarinizi-olusturun_11008/3

http://www.chip.com.tr/forum/bilgisayar-topluyorum-yardim_t299958.html

Usb 3,0 için :

http://shiftdelete.net/usb-3.0-ile-ilgili-her-sey-14738?p=5

Anakartlar için :

http://bilgisayartoplama.blogspot.com.tr/2010/08/anakart-secimi-ve-dikkat-edilmesi.html

http://www.forumalew.org/soru-lar-ve-cevap-lar/521732-anakart-nedir-ve-cesitleri-nelerdir.html






İşlemci için :

http://bilgisayartoplama.blogspot.com.tr/2010/08/islemci-secimi-ve-dikkat-edilmesi.html (kaldırılmış)





 







Devamını Oku »